Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri
Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri
GÖZLEM
- Gözlem, bir topluluğun belli bir süreç içerisindeki davranışlarını ve yaşayış tarzlarını izleyerek kaydetmeye dayalı bir yöntemdir. İkiye ayrılır: Katılımlı gözlem, katılımlı olmayan gözlem.
- Katılımlı gözlem, sosyoloji ve antropolojide özellikle kullanılan gözlem şeklidir. Araştırılan toplumun (cemaat, kabile v.s.) içine girerek ve onlardan biri gibi belirli bir süre yaşayarak yapılan gözlemdir. Özellikle antropologların farklı kültürleri tanımak için başvurdukları en önemli araştırma yöntemidir.
MÜLAKAT (RÖPORTAJ)
- Araştırma yapılan topluluk üyeleriyle yüz yüze görüşmek aracılığıyla analizde bulunulmasıdır. Bu görüşmede kişinin hem anlattıklarından hem de anlatırken takındığı tutum üzerinden çıkarımlarda bulunulur. Temel amaç, kişinin kullandığı kelimelerin ve kendisine özgü davranışların o kültürde ne ifade ettiğini anlamaktır.
KALINTILARIN İNCELENMESI
- Özellikle arkeolojinin kullandığı yöntem olan kalıntıların incelenmesi, toplumların geride bırakmış olduğu her türlü aletin ve yapının analiz edilmesi ve o toplumun yaşantısına dair bilgi sahibi olunmasıdır.
TÜMDENGELIM
- Doğru olduğu kabul edilen (bilinen) genel bir önermeden hareketle özel durum veya olaylara ilişkin çıkarımlar yapılmasıdır. Yani genelden özele bir ilerleyiş söz konusudur.
TÜMEVARIM
- Eldeki bir olgudan yola çıkarak meselenin geneliyle ilgili çıkarımlarda bulunmaktır. Özelden genele bir ilerleyiş söz konusudur.
ÖRNEK OLAY İNCELEMESİ
- Somut bir olay hakkındaki bilgiden yola çıkarak benzer olaylar hakkında çıkarımlarda bulunulmasıdır.
Etiketler Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri
Yorum yaz