Veteriner Hekimler Ne İş Yapar, Kaç Lira Kazanır, İş İmkanları Nelerdir?
Veteriner Hekimler Ne İş Yapar, Kaç Lira Kazanır, İş İmkanları Nelerdir?
Beş yıllık Veteriner Fakültesi lisans eğitimini, yani programda mevcut olan (300 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde eden ve stajlarını tamamlayan öğrencilere Veteriner Hekim diploması verilir. Peki, Veteriner nedir? Veteriner kimdir? Veterinerler ne işe yaparlar, nerede çalışırlar, görev yerleri, çalışma olanakları nasıldır? Veteriner görevleri nelerdir, görev tanımı nedir?
Veteriner Fakültesi En Güncel Başarı Sıralamaları ve Taban Puanları
Veteriner nedir, veteriner hekim kimdir?
Veteriner hekimlik, dünya üzerinde bulunan binlerce hayvan için, sağlık kontrollerinin yapılması, üreme dönemleri, bakım dönemleri gibi durumların kontrolünü sağlama işini yapmadır. Veterinerlik okullarda eğitimi alındıktan sonra, yeteri bilgi donanımına erişildikten sonra, meslek olarak yasal bir şekilde yetkili hale gelinir ve veteriner hekim ünvanı alınır. Hayvanların hastalanması veya yaralanması durumunda, gerekli tıbbı müdahaleleri, en doğru yapacak olan kişi veterinerdir. Veteriner tedavi ettikten sonrasında da gerekli kontrolleri aralıklı olarak sağlamaktadır. Veterinerlere halk arasında baytar da denilmektedir. Genel olarak tek bir cümle ile veteriner nedir sorusunu cevaplamamız gerekirse, hayvan hastalıları için var olan hekim diyebiliriz. Veteriner nedir sorusunu cevaplandırmamızın devamında veterinerlerin ne iş yaptıkları ve görevlerinin neler olduğu konusunda açıklamalara yer verebiliriz.
Amacı
Koruyucu hekimlik, hayvansal verimliliği artıma, hayvansal ürünlerin hijyeni ve hasta hayvanların tedavisi konularında yetkin öğrenciler yetiştirmektir. ..
Kuramsal
1. Hayvan türleri ve ırklarını, yapısal ve fonksiyonel (anatomik, histolojik, fizyolojik, biyokimyasal vb) ve davranış özelliklerini tanır.
2. Hastalıkların tanı ve tedavisini öğrenmeli, hastalıklarından korunma yolları hakkında bilgi sahibidir.
3. Farklı hayvan türleri için sağlıklı yetiştiricilik yapabilmek için uygun bakım ve beslenme seçeneklerini geliştirir ve uygun beslenme programları hazırlar.
4. Hayvan ırklarının verimliliğini daha da artırmak için gerekirse ıslah çalışmaları yapar. 5. İnsan tüketimine sunulan hayvansal içerikli gıdaların üretiminden tüketimine kadar olan aşamada hijyen için gerekli teknolojik bilgileri öğrenir.
Alana özgü ve mesleki yetkinlik
1. İnsan, hayvan ve hayvan sahibinin haklarını bilir ve savunur, hayvan refahını daima gözetir.
2. Hekimliğe ait mesleki etik değerlere sahiptir, aynı zamanda bu değerleri savunma yeteneğine de sahiptir.
3. Mesleki olarak ülke ve bölge ihtiyaçlarının bilincinde olur, gerektiğinde bunları uygulamada kullanır.
4. İş yeri ve beraberinde çalışan personel açısından iş güvenliği kavramlarını bilir ve uygular.
5. Çevre sağlığının önemini bilir ve doğayı koruma yoluna gider.
6. Veteriner hizmetleri ile ilgili olay ve olguları irdeler, bilimsel teknik ve yöntemleri inceler, sonuçları yorumlar, bunlara yönelik çözümler ve/veya tedavi alternatifleri sunar.
7. Çevre ve veteriner halk sağlığı konularına önem verir ve zoonoz hastalıklardan halkı koruma bilgi ve becerisine sahiptir.
8. Veteriner hizmetleri ile ilgili güncel mevzuatları takip eder ve gerektiğinde uygular.
Veteriner hekimler ne kadar kazanır, kaç lira maaş alırlar?
Kamuda veteriner maaşları kaç liradır?
Kamu kurumların yerleşen ve ilk maaşını alan veterinerler 2018 yılında yeni gelen zamlar dahilinde en düşük 4 bin 280 lira maaş almakta olup görev süresi, hizmet yılı, bölge ve aile yardımlarına göre maksimum 5 bin 490 liraya kadar yükselen maaş alabilmektedir. Bu maaşlara çocuk ve aile yardımı dahil değildir, kişinin aile durumuna göre de değişiklik gösterebilmektedir. Maaşlar kamu kurumlarında istihdam eden veteriner maaşlarıdır.
Özel sektörde veteriner maaşları ne kadardır?
Özel sektörde veteriner olarak istihdam etmekte olan personellerde oldukça iyi maaş alabilmektedir. Özel sektör firmasına göre maaşlar değişiklik gösteriyor olsa da genel olarak maaşların 2 bin 500 liradan 5 – 6 bin liraya kadar yükselebildiği görülmektedir. Tabi veteriner kendi kliniğini ve ofisini de açabilir. Bu sayede veteriner kendi iş yerini yürüteceği için daha fazla ücret kazanabilmektedir.
Veterinerlik bölümü zor mu?
Veterinerlik bölümü zor mu? sorusuna bir veteriner hekimin cevabı:
Evet, bölüm görebileceğin bir çok lisans programından daha zor. Sınavda sana bir kemik vererek bu kemiğin ne kemiği olduğunu sorarlar; latince olarak söylersin. Hangi hayvana ait olduğunu sorarlar, söylersin. Ardından sana “nerden bildin?” derler, paşa paşa üzerindeki oluşumların türlere göre farklılıklarını sayar ve rüştünü ispatlarsın. Dişili erkekli saydığında yirmi ayrı hayvan türü hakkında bilgi sahibi olman gerekiyor. Aynı hastalık farklı hayvanlarda farklı belirtiler gösteriyor vb vb.
Veterinerlik bölümü iş imkanları nelerdir, mezun olduktan sonra nerelerde çalışabilir?
Market, büyükbaş klinik, pet klinik, devlet sektörü, yem sektörü, ilaç sektörü, çiftlikler, et işleme tesisleri, gıda kontrol laboratuvarları, hayvanat bahçesi, belediye.. Daha çok vardır….
Yorum yaz