Sosyal Medya Kamuoyu ve Kamusal Alan İlişkisi

/ 20 Ocak 2017 / 145 views / yorumsuz

SOSYAL MEDYA – KAMUOYU VE KAMUSAL ALAN İLİŞKİSİ

Habermas’ın devlet ile özel alan arasında bağlantı kuran özgür katılımcı ve rasyonel bir tartışma dünyası oluşturan bireylerin genel çıkarlarını kamusal ilgi alanlarını tartışabildikleri kahvehaneleri. okur-yazar kulüplerini, gazeteleri ve politik dergileri içermekteydi. Günümüzde ise kamusal alanın artık sosyal medya üzerinden internette yaşam bulacağı iddiaları tartışılmaktadır. Sosyal medyanın toplumsal açıdan kamusal müzakere alanları oluşturacak niteliğe sahip olup olmadığı ya reddedilmekte yada ütopik bir iyimserlikle algılanmaktadır.

İnternet ve sosyal medya kamuoyu oluşumu ve müzakere süreçleri açısından yeni imkanlar sunmaktadır. Gündemdeki herhangi bir konuyla alakalı kamuoyu oluşturma yada örgütlenme açısından hızlı, ucuz ve kolay olduğu bir gerçektir. Yurttaşlar sosyal medyada ortak meselelere ilişkin sorunları tartıştıkları bir etkileşim alanı yani Kamusal Alan oluşturabilmektedir. İnternet ve sosyal medya üzerinden oluşturulan bu kamusal alanda tüm yurttaşların birbirleriyle ilişki kurmalarını ve etkileşimlerini arttıran onları yaratıcı kılan ve özel ilgi alanlarına odaklaşmalarını sağlayabilmektedir.

Ortaya çıkan bu sanal kamusal alanda katılımcılar açık erişim ve aleniyet, gönüllü katılım, sosyal statüden bağımsız katılım, devlet iktidarından bağımsızlık gibi klasik kamusal alan özelliklerini de içeren bir müzakere ve iletişim süreci içerisinde bulunabilmektedir.

Mobil Uygulamamızı İNDİRİN!

Yorum yaz